Remanentem nazywamy spis towarów, który pozwala na zestawienie ilości towarów faktycznie znajdują się w danym przedsiębiorstwie z informacjami zawartymi w dokumentacji o liczbie towarów jaka powinna się w nim znajdować.
Spis przeprowadzony na towarze, który się posiada i zakupionym ale jeszcze nie dostarczonym porównuje się z raportami kasowymi, fakturami zakupowymi i drukami PZ. Wszystkie dane powinny wykazywać te same wartości, w praktyce jednak często jednak wykazują wartości rozbieżne. W takiej sytuacji należy skorygować różnice za pomocą odpowiednich dokumentów, dzięki czemu stan towarów zawartych w dokumentach będzie się zgadzać ze stanem faktycznie posiadanym.
W zakres remanentu wchodzą:
- towary handlowe przeznaczone do dalszej obróbki lub sprzedaży,
- materiały podstawowe i pomocnicze służące do produkcji gotowego wyrobu lub stanowiące jego podstawowy składnik,
- półwyroby,
- wyroby gotowe,
- braki i odpady, wadliwie wykonane wyroby.
W trakcie przeprowadzania remanentu zakład musi być zamknięty i nie może prowadzić sprzedaży czy zakupować nowego towaru czy produktów.
W remanencie należy precyzyjnie podać wszystkie informacje dotyczące spisywanych produktów: jednostkę miary oraz liczbę produktów, gabarytowy wymiar lub liczbę sztuk.